Fokus reine storfe
Fra 2022 er antall storfe klassifisert med hygienetrekk grad 1 og 2 økt. Noe av økningen kan forklares med økt oppmerksomhet og kalibrering av slakteripersonell, men det er en utfordring at for mange dyr leveres ureine til slakteriene.
Forskrift for hold av storfe sier at dyr skal oppstalles slik at de holder seg tørre og reine. Det er også et regelverkskrav at dyr som skal slaktes er reine. Begge disse forholdene er en forutsetning for god dyrehelse- og velferd og trygg mat.
Påvirker dyrehelse og -velferd
Forurenset hud og pels mister isolasjonsevnen, og gjør at dyret er mer utsatt for endringer i temperatur og fjøsmiljø. Spesielt utsatt er storfe som går ute i vintersesongen, eller i fjøsmiljøer uten tilstrekkelig ventilasjon. Kraftig forurensning kan gi etseskader i huden, med irritasjoner og lokale betennelser. Dette kan påvirke både dyrehelse og -velferd, og gi økt forekomst av sjukdom. Stor forekomst av skitne dyr i ei dyregruppe eller en besetning tyder på suboptimale oppstallingsforhold.
Reine dyr – rein mat
Reine dyr er grunnlaget for hygienisk slakting slik at slakteskrotter ikke forurenses med bakterier fra huden, og reduserer risikoen for sjukdomsfremkallende bakterier på kjøttet. Skitne dyr krever flere tiltak på slakteriene for å opprettholde god hygiene og mattrygghet på sluttproduktet. Et økt antall forurensede dyr til slakt gir derfor ikke bare lavere utbetaling til den enkelte bonde, men krever betydelig større ressurser i slakteprosessen for å sikre god hygiene på sluttproduktet.
Reduserte inntekter på storfehuder
Norske storfehuder har tradisjonelt hatt en svært høy kvalitet, og er etterspurt på det internasjonale markedet. Norge omsetter storfehuder for om lag 200 millioner kroner årlig. Sviskader på lår og buk forårsaket av gjødsel er en ikke uvanlig kvalitetsfeil. Et økt antall reine dyr vil bidra til bedre hudkvalitet og høyere pris på huden, noe som øker utbetalingsprisen.
Nytt hefte om reinere storfe
Animalia har utviklet nytt informasjonsmateriell om reinere storfe, rettet mot bønder, rådgivere og veterinærer. Heftet Råd for reinere storfe omtaler hvilke krav som stilles til reinhet på gård og ved levering til slakteri, utfordringer og tips til reinhold ved ulike oppstallingsløsninger, og råd om hygienetiltak. Det finnes dessverre ingen quick fix på denne sammensatte problemstillingen, men fokus på fôring og rutiner, sammen med et mer langsiktig blikk på valg av oppstallingsløsninger og teknikk er nødvendig for å lykkes best mulig i dette viktige arbeidet. Heftet kan leses eller lastes ned som pdf fra vår hjemmeside: Informasjonsmateriell om reinere slaktedyr – Animalia (https://www.animalia.no/no/ravare-og-foredling/mattrygghet2/rene-slaktedyr/skitne-slaktedyr-storfe/informasjonsmateriell-om-reinere-slaktedyr---storfe/)